woordelijk verslag
van de

RAADSVERGADERING

van de
gemeenteraad van Nijmegen
d.d. 27 januari 1999





Aanwezig zijn de leden:
Dhr R.B.M. Anzion, dhr P.C.J. Boelens, dhr H.M.F. Bruls, dhr P.F.G. Depla, mw A. Duit, dhr W.M. van Eck, mw R.B. Ester, dhr J.F.M. Evers, mw I. Goedegebure, dhr A.J.F.M. Hirdes, dhr T.B.J.M. Hoedemaker, dhr J.A.C. van Hooft, dhr J.W.H. van Hooft, mw M.E.A. van Hulsentop, dhr M.J.I. Hulskorte, dhr G.W.M. Janssen, mw C.J.N.S. Kuhuwael, dhr J.H.J. Lamers, dhr P.P. Leferink op Reinink, dhr P.J.J. Lucassen, mw Y.J.M. Maass, dhr J.W.M. van der Meer, dhr R.P.A. Migo, dhr J.M. van Rens, dhr G.J.M. van Rumund, mw H.T.M. Scholten, mw A.M.C. Simons-Welchen, dhr P.M. Smals, dhr J. Tettero, dhr A.G.J. Thie, dhr J.J.M. Thielen, dhr M.W.P.M. Ulijn, dhr R.C.H. Verdijk, dhr E.R.T. Vermeulen, dhr Van Vroenhoven, mw S. de Windt, dhr J.B.A.M. Van Xanten, mw G.C.M. Van Zijll de Jong.

Bericht van verhindering van: mw M. de Groot.

Voorzitter: dhr mr. E.M. d'Hondt

Secretaris: dhr W. Smids




[...]


12. Rechtspositie raadsleden

De voorzitter: GroenLinks heeft hierover het woord gevraagd. Mevrouw Welschen.

Mw Welschen: Dank u wel, voorzitter. Na ampel overleg over het voorstel 'Rechtspositie raadsleden' en over de nieuwe verordening 'Geldelijke voorzieningen voor raadsleden' komt de fractie van GroenLinks tot twee opmerkingen. De eerste is dat de verschillende voorkeuren die tijdens eerdere behandeling zijn geuit, nog steeds bestaan in de fractie ten gevolge waarvan de fractieleden individueel zullen stemmen voor of tegen deze verorde ning en er geen unaniem fractiestandpunt zal komen. Wat de fractie heeft verbaasd is dat de parkeerkostenvergoeding voor raadsleden buiten deze verordening is gehouden ondanks herhaaldelijk aandringen onzerzijds om voor het probleem parkeerkaartenvergun ning een oplossing te zoeken. De fractie vond en vindt nog steeds dat raadsleden die maximaal een vergoeding ontvangen voor het raadswerk alsmede een onkostenvergoeding, het parkeren be st zelf zouden kunnen betalen. Als er dan, zoals nu het geval is, voor automobilisten een parkeervergunning bovenop de geldelijke vergoedin gen verleend wordt, zouden in het kader van gelijke behandeling ook fietsers en OV-gebruik makers een vergoeding moeten kunnen krijgen. Het antwoord van de burgemeester in de commissie AZ luidde: 'U betaalt de koffie ook niet. Dat behoort tot de normale faciliteiten van het werk hier' en dat antwoord was voor onze fractie toch niet voldoende. Daarom dienen wij, samen met De Groenen een motie in over de parkeervergunningen. Dank u wel, voorzitter.

De voorzitter: Dank u wel. De heer Van Hooft.

Dhr Van Hooft sr: Ja, eigenlijk heel kort. Wij vonden de regeling zoals die was, wel zo eenvoudig en eenduidig en makkelijk uit te voeren. Wij vinden het eigenlijk jammer dat daarvan afgestapt wordt. Ik heb daarover een paar opmerkingen gemaakt in de commissievergaderingen en er waren op dat moment in ieder geval meer mensen van mening dat het eigenlijk zo moest blijven. Maar goed, het schijnt niet anders te zijn hier. Het is reden voor ons om niet akkoord te gaan met dit voorstel.

De voorzitter: Dank u wel. Mevrouw Van Zijll de Jong.

Mw Van Zijll de Jong: Wij hebben in principe geen bezwaar tegen dit raadsvoorstel maar er is toch een kwestie die naar onze overtuiging niet goed geregeld is, en dat is ook al door mevrouw Welschen gezegd, de gratis parkeerkaarten voor raadsleden voor de openbare Nieuwstraatgarage. Tot voor kort konden raadsleden kiezen tussen de parkeer kaart of een busabonnement. Met ingang van de nieuwe raadsperiode is het busabonnement door de privatisering van Novio niet meer verstrekt. De parkeerkaart die een waarde van rond de NLG 800,- vertegenwoordigt, bleef echter in tact. In het conceptraadsvoorstel 'Rechtspositie raadsleden', dat in juni 1998 aan de commissie AZ is voorgelegd, stond de parkeerkaart dan ook aangestreept onder de kop 'te betalen door de gemeente', terwijl de kostensoort 'reiskosten woon-werkverkeer', onder de kop 'geen vergoeding' viel. Afgezien van het feit dat hierdoor in de kostenvergoeding aan raadsleden een rechtsongelijkheid is ontstaan -de OV-gebruiker betaalt nu zijn reiskosten woon-werkverkeer zelf, terwijl de autogebruiker deze deels vergoed krijgt - bleken de parkeerkaart en ook het busabonnement strijdigheid op te werpen met artikel 99 van de Gemeentewet. Daarin staat dat vergoedingen aan raadsleden die datgene wat ze al bij wet krijgen, te boven gaan - de Nijmeegse raadsleden krijgen al het maximum bedrag - bij verordening geregeld moeten zijn en de goedkeuring van GS behoeven. Het College dacht toen het probleem op te lossen door de parkeerkaart uit de verordening te schrappen, maar wel in stand te laten en de parkeerkaart gelijk te stellen met een aangeboden kopje gemeentelijke koffie. Dat betekende dat de parkeerkaartvergoeding aan de vereiste goedkeuring van GS onttrokken werd. Voorzitter, een kind ziet dat hier iets niet klopt. Een vergoeding die je bij een verordening hoort te regelen, neem je daar simpelweg niet in op onder het argument dat de vergoeding niet geregeld hoeft te worden. Als het College de kaart niet zoiets vindt als een gratis kopje koffie, dan moet iedere bezoeker van het stadhuis die koffie aangeboden krijgt, zijn auto ook gratis kunnen stallen. Gelijke monniken, gelijke kappen. Maar er klopt nog meer niet. Het gros van de ambtenaren moet het gebruik van de parkeergarage zelf betalen, terwijl zij doorgaans 5 dagen per week werken. Maar raadsleden, die die werkfrequentie lang niet halen en die al een maximum onkostenvergoeding krijgen, krijgen de kaart wel gratis. Voorzitter, wij behoren ons aan de Gemeentewet te houden en dus ook aan artikel 99 van die wet. Wij dienen daarom samen met GroenLinks een motie van die strekking in. En afgezien van deze strijdigheid zijn wij van mening dat raadsleden genoeg verdienen om de parkeerkaart zelf te betalen in plaats van de kosten ervan op de gemeenschap te verhalen. Dank u wel.

De voorzitter: Dank u wel. Het lijkt mij dat een reactie van het College beperkt kan zijn omdat al vele malen hierover gediscussieerd is. Het gaat hier dus niet om vergoedingen of om gratis als het gaat over parkeerkosten. Het gaat hier om kosten van de werkgever ten opzichte van wel of niet vergoedingen voor raadsleden. Deze vergoedingen worden beschouwd door het College als kosten van de werkgever in faciliterende zin om raadsle den het werk mogelijk te maken. In die zin is er ook sprake van gelijke monniken, gelijke kappen. Het gaat om: heb je dat nu wel nodig of heb je dat niet nodig? Dat staat ter beoordeling. Als je het niet nodig hebt, komt het in de sfeer van vergoedingen terecht en in de sfeer van de Gemeentewet en moet je daarover beslissingen nemen. Als je dat niet vindt en je vindt dat het behoort tot zaken net als de faciliteiten van deze zaal, de verwarming en de verlichting van deze zaal en allerlei kosten die gemaakt worden om de Raad als Raad te laten functioneren, dan hoort het dus niet in die verordening thuis. Wij vinden dat. Als u het als Raad anders vindt en u vindt het echt een faciliteit die als inkomsten beschouwd moet worden voor u als raadslid en u vindt dat de raadsleden op eenzelfde manier behandeld moeten worden als willekeurig welke bezoeker hier aan het stadhuis - dat is een ander principe van gelijke monniken, gelijke kappen - dan is dat aan u. Veel meer kan ik er ook niet over zeggen, want wij hebben al zo vaak die argumenten gewisseld. Het gaat niet om de vergelijking met het kopje koffie alleen, het gaat om de vergelijking met alle kosten die de gemeente maakt om de Raad als Raad te kunnen laten functioneren en het raadslid als raadslid te kunnen laten functioneren. Degenen die beoordeelt wat daarvoor nodig is, dat bent u zelf. Mevrouw Welschen.

Mw Welschen: Wij vinden het punt van de gelijkwaardige behandeling van de mensen heel belangrijk. Wij zouden toch graag zien dat er een serieus voorstel voor kwam om voor de mensen die zich niet per auto vervoeren een alternatief te bedenken. Tot nu toe hebben wij dat niet gekregen, ondanks alle vragen daarna.

De voorzitter: Bedoelt u het gratis parkeren, of het zorgen voor het parkeren van fietsen van raadsleden? Dat wordt natuurlijk op dezelfde manier behandeld als het parkeren van auto's. Laat daarover geen onduidelijkheid bestaan. Bussen kunnen wij hier niet parkeren. Meneer Van Hooft.

Dhr Van Hooft sr: Wij zaten toch even met een probleempje naar aanleiding van de motie die De Groenen indient. Kijk, zij hebben een punt. Vroeger kon je inderdaad kiezen: een openbaarvervoerkaart of parkeren. Nu de ene helft is weggevallen, wordt de andere eenzijdig bevoordeeld ten koste van degene die met het openbaar vervoer wil gaan. Dus ik zou zeggen: een van de twee of van tweeën een. Degenen die met het openbaar vervoer willen rijden, krijgen alsnog een mogelijkheid om dat te doen, omdat dat toch functioneel is om naar het stadhuis te komen, denk ik. Gebeurt dat niet, dan moeten degenen die de gratis kaart krijgen, maar inbinden en dan zullen wij voor punt 2 stemmen van de motie van De Groenen: de gratis parkeerkaart voor de raadsleden intrekken.

De voorzitter: Dank u wel. Mevrouw Van Zijll de Jong.

Mw Van Zijll de Jong: Ja, meneer de voorzitter, u had het over 'u moet het gelijk stellen met kosten van de werkgever', maar in eerste instantie is er geen werkgever-werknemer-relatie tussen raadsleden en datgene wat ze doen. Verder maakt artikel 99 van de Gemeentewet uitdrukkelijk een onderscheid tussen een vergoeding - wat u zoëven noemde - en voordelen ten laste van de gemeente anders dan in de vorm van vergoedin gen. En die behoeven de goedkeuring van GS en die moeten in de verordening zijn opgenomen. Reiskosten woon-werkverkeer: als dat het geval zou zijn -want een parkeer kaart is daar gewoon een onderdeel van - dan zou je dat gewoon in zijn totaliteit moeten nemen, maar dan moet je daar niet een plukje uithalen en dan moet je dat deel van die kosten wel vergoeden aan degenen die daar gebruik van willen maken.

De voorzitter: Goed, ik denk dat het niet verstandig is ... Mevrouw Welschen, derde termijn.

Mw Welschen: Ja, dat is een derde termijn, sorry. Wij leggen besluitpunt 1 uit de motie zo uit dat daarmee de mogelijkheid gecreëerd wordt om een alternatief te bedenken en dat dat ook aan de Raad wordt voorgelegd. Dus dat ook die OV-jaarkaart of die OV-vergoedingen daarmee mogelijk worden en de fietsvergoeding.

De voorzitter: Goed, ik denk dat het niet nodig is om nog uitvoerig hierop in te gaan. Uiteraard, als het gaat om het begrip 'werkgever', gaat het hier uitsluitend om de gemeen te als instituut dat een aantal kosten voor u betaalt. Daar hoort dit bij, daar kun je over denken wat je wilt, maar zo wordt dat gezien. In die sfeer moet je dan vervolgens wel over gelijke monniken, gelijke kappen in consequente zin spreken. Dat is niet de zin zoals meneer Van Hooft die aangeeft, want hij maakt een onderscheid tussen gebruikmaken van een stallingsmogelijkheid voor een auto en vervoerskosten die je maakt, vervoerskos ten met openbaar vervoer. Men komt hier op eigen kosten, met openbaar vervoer of met de auto, hiernaar toe. Vervoerskosten worden niet betaald. Hier wordt een mogelijkheid geboden voor stalling. Dat doen wij niet voor bussen, dat is het enige, zo simpel ligt het. Gelijke monniken, gelijke kappen. Het lijkt mij dat wij voldoende erover gesproken hebben. Ik stel voor dat wij tot besluitvorming overgaan over de motie van De Groenen.



Motie: P&P (Park and Pay) ook voor leden van de Raad.

De Raad van de gemeente Nijmegen in vergadering bijeen op 27 januari 1999,
overwegende dat de parkeerfaciliteiten voor raadsleden niet conform artikel 99, tweede lid van de Gemeentewet geregeld zijn:
draagt het College op:

  1. De Raad een voorstel tot wijziging van de Verordening Geldelijke Voorzieningen voor te leggen teneinde aan genoemd artikel 99 van de Gemeentewet te voldoen,
    of
  2. de 'gratis' parkeerkaart voor raadsleden in te trekken.

Toelichting:

Artikel 99 van de Gemeentewet luidt:

  1. Buiten hetgeen hun bij of krachtens de wet is toegekend, ontvangen de leden van de Raad, van een commissie en van het dagelijks bestuur van een commissie als zodanig geen andere vergoedingen en tegemoetkomingen ten laste van de gemeente.
  2. Voordelen ten laste van de gemeente, anders dan in de vorm van vergoedingen en tegemoetkomingen, genieten zij slechts voor zover de Raad dit bij verordening bepaalt. De verordening behoeft de goedkeuring van Gedeputeerde Staten.
Raadsleden beschikken nu over een gratis parkeerkaart die, hoewel vallende onder punt 2 van artikel 99 van de Gemeentewet, niet bij verordening is geregeld en dus ook niet ter goedkeuring aan GS voorgelegd kan worden.

Ondertekend door De Groenen en GroenLinks.



Mag deze als geheel in stemming komen?

Dhr Hirdes: Het is een of/of.

De voorzitter: Ik neem aan dat dan de scheiding ligt tussen punt 1 en punt 2.

Wie is voor punt 1? De fracties van GroenLinks, De Groenen en de SP. Dat is te weinig voor dat punt.

Wie is voor punt 2? De Groenen, GroenLinks en de SP. Dat is ook te weinig.

Mw De Windt: Minus één van GroenLinks, voorzitter.

De voorzitter: Maar dat wordt gecompenseerd door één van het CDA? Nee? Oké. Even de besluitvorming afwerken. Wat dat betreft, is dat ook verworpen. De heer Janssen.

Dhr Janssen: Ik wil een korte verklaring afleggen. Ik ben het eens met de juridische redenering, maar emotioneel ben ik het eens met de motie van De Groenen.

De voorzitter: Wenst iemand nog stemming over het voorstel van het College? Niet meer?

Dhr Van Hooft sr: Wel een aantekening.

De voorzitter: De aantekeningen zijn inmiddels gemaakt. Dan is conform besloten.



Verslag raadsvergadering gemeenteraad Nijmegen d.d. 27 januari 1999; pp. 48-51