Rob Essers
  Niek Engelschmanlaan 129
6532 CR  Nijmegen
(024) 355 81 71
rob@gaypnt.demon.nl

Het college van Burgemeester en Wethouders
van Nijmegen

Fax: (024) 323 59 92

 
Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk Datum
      18 april 2003
Onderwerp Bijlage(n)
'huurharmonisatie' -



Geacht college,

Onlangs werd ik onaangenaam verrast door een mededeling over de buitensporige huurverhogingen die Talis Woondiensten wil doorvoeren bij iedere woning die vrijkomt. In het verslag van het overleg met bewoners van het complex Jonkerbosch (Niek Engelschmanlaan 57 t/m 129) staat:

"Mededelingen n.a.v. bewonersoverleg met Talis 14 april 2003
- Talis zal huur-harmonisatie toepassen. Nieuwe bewoners van dit pand zullen fors meer gaan betalen voor hun (nieuwe) woning. Tot wel 50% meer."

Elders zou sprake zijn van verhogingen van 50 tot 100% (o.a. een aantal woningen in de wijk Bottendaal). Voor dit beleid zou Talis officiële toestemming hebben…!?
Over andere complexen kan ik niet oordelen. Van het complex Jonkerbosch weet ik dat het in 1986 met geldelijke steun van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer is gerealiseerd en de aanvangshuren op grond van de Huurprijzenwet woonruimte door de staatssecretaris vastgesteld zijn. (Beschikking d.d. 22 juli 1991; Nr. MPNE 673). Vanaf 1987 heeft er jaarlijks een trendmatige huurverhoging plaatsgevonden.

Gelet op bovenstaande is er mijns inziens geen enkele reden om bij vrijkomende woningen over te gaan tot 'huurharmonisatie'. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat verhuurder slechts naar maximalisatie van de huuropbrengsten streeft en daarbij de volkshuisvestingsbelangen volledig uit het oog dreigt te verliezen.
Ik wil u met klem verzoeken uw invloed aan te wenden om Talis op andere gedachten te brengen zodat de goedkope-woningvoorraad in Nijmegen niet nog verder aangetast wordt. Een afschrift van dit bericht heb ik (ook) aan de commissie Stadsontwikkeling toegezonden.

Met vriendelijke groet en hoogachting,

Rob Essers

 
 
Te lage huur bij vertrek omhoog
Talis vraagt nieuwe bewoners huur 'op reëel niveau'
Door onze verslaggever

NIJMEGEN/WIJCHEN - Woningcorporatie Talis trekt de huren van relatief te goedkope woningen voortaan in principe in één klap op als er een nieuwe huurder intrekt. Op die manier wil Talis dit jaar alleen al zo'n 100.000 euro extra binnenkrijgen.

De corporatie wil op deze manier iets goedmaken van het 'verlies' dat een gevolg is van een nieuw systeem om de jaarlijkse huurverhoging voor alle woningen (dit jaar met gemiddeld 3,4 procent) vast te stellen. Volgens manager H.P. Kip is Talis daardoor over het afgelopen jaar circa 700.000 euro aan huurpenningen misgelopen. Hij benadrukt dat de zogeheten huurharmonisatie geen gevolgen heeft voor de zittende huurders en voor de ijzeren voorraad van betaalbare huizen. Die voorraad bestaat in Nijmegen uit 8500 woningen die, afgezien van inflatiecorrectie, hooguit 440 euro per maand mogen kosten. In Wijchen telt Talis er 3500 op een totaal van 14.000 huizen in beide gemeenten.

Nijmegenaar Rob Essers heeft in een brief aan burgemeester en wethouders aan de bel getrokken. Hij spreekt van 'buitensporige' huurverhogingen en wil dat de gemeente Talis op andere gedachten brengt. Essers vreest dat de voorraad betaalbare woningen hierdoor wordt aangetast.

Kip spreekt dat tegen en betoogt in verschillende toonaarden dat de belangen van de huurders goed in het oog worden gehouden. Aanleiding is volgens hem dat de rijksoverheid de methode om de jaarlijkse huurverhogingen te bepalen heeft gewijzigd. Sinds enkele jaren volgt de huurverhoging niet de inflatie van het jaar daarvoor maar is de basis een gemiddelde over vijf voorgaande jaren, aldus de Talis-manager. Een 'flink oplopende inflatie' zorgde er zo voor dat de huurverhoging over 2002 anderhalf procent achterliep op de inflatie over 2001. Dat scheelde naar zijn zeggen in een jaar tijds 700.000 euro op de totale huurinkomsten, die dit jaar op 58 miljoen uitkomen.

Om die inkomstenderving deels goed te maken wordt sinds dit jaar het oude instrument van de huurharmonisatie weer toegepast. Bij elk van de circa 900 tot 1000 huizen die per jaar vrij komen wordt bekeken of de huur wel past bij de kwaliteit en de huidige marktwaarde. Is de huur veel te laag, dan wordt die opgetrokken tot een reëel niveau waar ook nog een huurder voor te vinden is. Kip wijst erop dat in dit soort gevallen mensen vaak jarenlang te goedkoop hebben gewoond. Hij noemt als voorbeeld een bepaalde woning met vijf kamers die nu 260 euro per maand kost. "Als die mensen ooit gaan verhuizen gaat de huur 70 procent omhoog, naar 440 euro. Want het is gewoon een grote woning. Maar het huis blijft wel betaalbaar."

Anderzijds zijn er volgens hem tal van woningen waarvan de huur nu al correspondeert met de kwaliteit en de marktwaarde en waar dus geen extra huurverhoging wordt toegepast. Bovendien, zo meent hij, zal een nieuwe huurder de verhoging vaak niet of nauwelijks in de portemonnee voelen omdat de huursubsidie omhoog gaat. Met veel nadruk stelt Kip dat de voorraad betaalbare woningen te allen tijd onaangetast blijft. "Dat blijft onze eerste doelstelling."

De grens voor deze groep ligt op 440 euro. Zouden huizen uit die voorraad opgetrokken worden naar een hoger niveau, dan moeten elders andere huizen aan die voorraad worden toegevoegd.
Haalt Talis harmonisatie opnieuw van stal, voor de twee grote collega-corporaties Portaal en Standvast Wonen, is die aanpak al jaren vaste prik.
Volgens directeur H. Kunst van Standvast gebeurt het vooral met vrij oude woningen in 'Oost' dat bij vertrek van een huurder een te lage prijs wordt opgetrokken. "Maar dat is mede gebaseerd op de investering die we dan in zo'n woning plegen."

Bron: De Gelderlander, donderdag 1 mei 2003

 
Directie Grondgebied
Bouwen en Wonen
Gemeente Nijmegen
 
 
De heer R. Essers
Niek Engelschmanlaan 129
6532 CR  Nijmegen
Stationsplein 13
6512 AB  Nijmegen
Telefoon  (024) 329 94 44
Telefax    (024) 024-3229186
E-mail  gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG  Nijmegen

 
Datum Datum uw brief Ons kenmerk Contactpersoon
19-05-2003 18-04-2003 G300/3.26055 Wim van der Velde
Onderwerp Aantal bijlagen Doorkiesnummer
huurharmonisatie - 3292660


Geachte heer Essers,

In antwoord op uw brief van 18 april j.l. delen wij u het volgende mee.
Uit de informatie die Talis ons heeft geleverd blijkt dat deze
corporatie de afgelopen jaren steeds een inflatievolgend huurbeleid
heeft gehanteerd, met een verhogingspercentage gebaseerd op de
gemiddelde inflatie over de afgelopen 5 jaar. Door de hoge inflatie in
2001 was de huurverhoging in 2002 daardoor lager dan de inflatie. Om dit
te compenseren heeft Talis een systeem van streefhuren ingevoerd. Huren
die een meer realistische afspiegeling vormen van kwaliteit en locatie
van de woning. Vrijkomende woningen met een huur onder de streefhuur
krijgen een huurverhoging tot maximaal de aftoppingsgrens van € 440,= in
de Huursubsidiewet. Deze grens hanteren wij in Nijmegen ook als grens
voor de bereikbare voorraad. Dit beleid heeft alleen betrekking op
nieuwe huurders en heeft het geen invloed op zittende huurders.
Het uitgangspunt dat Talis hierbij hanteert is dat de omvang van zijn
bereikbare voorraad constant blijft. Dat uitgangspunt heeft onze
volledige instemming.

Maar ondanks het feit dat Talis met dit huurbeleid binnen de door het
ministerie van VROM vastgestelde landelijke kaders blijft, hebben we als
gemeente wel degelijk zorgen over de betaalbaarheid van het wonen. Deze
zorgen zijn recent nog versterkt door de voornemens van het nieuwe
kabinetsbeleid, die vooral ook de lagere inkomensgroepen hard zullen
treffen. Het huurbeleid zal de komende jaren aanlopen tegen de grenzen
van wat voor de primaire doelgroep nog betaalbaar is. Hoewel wij formeel
gesproken geen invloed hebben op het huurbeleid van corporaties hebben
wij Talis daarom schriftelijk verzocht deze grenzen de komende jaren
scherp in het oog te blijven houden. In meer algemene zin zullen we het
huurbeleid van alle sociale verhuurders in Nijmegen op dit punt blijven
volgen.
 
 
Gemeente Nijmegen
Directie Grondgebied

Bouwen en Wonen
Vervolgvel
1
Wij delen niet uw indruk dat het huurbeleid van Talis slechts gericht is
op maximalisatie van de huuropbrengsten en dat volkshuisvestelijke
belangen uit het oog worden verloren, maar we zijn ons wel degelijk
bewust van de risico's in termen van betaalbaarheid. Aan uw verzoek om
onze invloed aan te wenden zijn we dan ook in bovengenoemde zin tegemoet
gekomen.


Hoogachtend,
college van Burgemeester en Wethouders van Nijmegen,

De Burgemeester,                   De Secretaris



w.g. mevr. dr. G. ter Horst        w.g. ir. H.K.W. Bekkers
 
 
Rob Essers
  Niek Engelschmanlaan 129
6532 CR  Nijmegen
(024) 355 81 71
rob@gaypnt.demon.nl

Het college van Burgemeester en Wethouders
van Nijmegen

Fax: (024) 323 59 92

 
Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk Datum
19-05-2003 G300/3.26055   7 juni 2003
Onderwerp Bijlage(n)
'huurharmonisatie' -



Geacht college,

Hartelijk dank voor uw uitgebreide antwoord op mijn faxbericht d.d.18 april 2003 (Besluit B&W d.d. 27 mei 2003; nummer: 2.7) dat ik op 5 juni 2003 heb ontvangen. Er is één punt in uw reactie dat aan duidelijkheid te wensen overlaat en een nadere toelichting behoeft.

De door u gehanteerde term "streefhuur" roept vragen op. In de informatie die ik als huurder van Talis Woondiensten ontvangen heb, is sprake van "maximaal redelijke huurprijsgrens". Het percentage van de huurprijs van mijn woning ten opzichte van de maximale huurprijsgrens bedraagt volgens verhuurder 65,73% (na de huurverhoging per 1 juli 2003).

Wat met het - door Talis ingevoerde - systeem van streefhuren bedoeld wordt, is mij niet duidelijk. Is de streefhuur hetzelfde als de maximaal redelijke huurprijsgrens (op basis van het woningwaarderingsstelsel), waarbij eventueel rekening gehouden wordt met de aftoppingsgrens in de Huursubsidiewet, of ligt de streefhuur substantieel lager dan de maximaal redelijke huurprijsgrens?

Indien streefhuur slechts een andere term is voor maximaal redelijke huurprijsgrens begrijp ik niet waarom u mijn indruk inzake het huurbeleid van Talis niet deelt. Voor zover ik weet, wordt aan nieuwe huurders een huurprijs gevraagd die gelijk is aan de maximaal redelijke huurprijsgrens. Voor mijn woning zou de huurharmonisatie (lees: maximalisatie huuropbrengst) een verhoging van 52,1% inhouden.

Met vriendelijke groet en hoogachting,

Rob Essers

 
 
Directie Grondgebied
Bouwen en Wonen
Gemeente Nijmegen
 
 
De heer R. Essers
Niek Engelschmanlaan 129
6532 CR  Nijmegen
Stationsplein 13
6512 AB  Nijmegen
Telefoon  (024) 329 94 44
Telefax    (024) 024-3229186
E-mail  gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG  Nijmegen

 
Datum Datum uw brief Ons kenmerk Contactpersoon
24 JUNI 2003 7-06-2003 G300/3.35739 Wim van der Velde
Onderwerp Aantal bijlagen Doorkiesnummer
huurharmonisatie - 3292660


Geachte heer Essers,

In antwoord op uw brief van 7 juni j.l. delen wij u het volgende mee.
De streefhuren die Talis hanteert zijn niet hetzelfde als de maximaal
redelijke huurprijs. De streefhuur kan afhankelijk van kwaliteit en
locatie van de woning variëren, maar nooit hoger zijn dan de maximaal
redelijke huurprijs. In het algemeen liggen de streefhuren onder de
maximaal redelijke huurprijs.
Daarbij hanteert Talis het uitgangspunt dat door het huurbeleid er geen
enkele woning die nu onder de bereikbaarheidsgrens zit door de
harmonisatie met streefhuren boven die grens terechtkomt. Voor alle
duidelijkheid: de bereikbaarheidsgrens is gedefinieerd als de onderste
aftoppingsgrens in de Huursubsidiewet en bedraagt per 1 juli 2003
€ 454,=.
Onze opvatting over het huurbeleid van Talis, zoals weergeven in onze
brief aan u van 19 mei j.l., is onveranderd.


Hoogachtend,
college van Burgemeester en Wethouders van Nijmegen,

De Burgemeester,                   De Secretaris



w.g. mevr. dr. G. ter Horst        w.g. ir. H.K.W. Bekkers
 
 

Edited by RE