DE GELDERLANDER / WOENSDAG 16 APRIL 1997
Criticaster bestookt gemeente al tien jaar met brieven

Door onze verslaggever
NIJMEGEN - Een Don Quichotte die vecht tegen ambtelijke molens, werd hij ooit genoemd. Met alle brieven die Rob Essers afgelopen tien jaar naar de gemeente Nijmegen stuurde, zou hij een postzak kunnen vullen. Het moeten er honderden zijn. Brieven met kritiek op gevolgde procedures, herinneringen aan toezeggingen uit het verleden, bezwaarschriften tegen bestemmingsplannen of doodgewone verzoeken om informatie. Informatie, weet Essers (45) dan al van tevoren, die helemaal niet of veel te laat zal komen. En dat is dan weer een reden om opnieuw in de pen te klimmen.

 
'Stadscriticaster' Rob Essers bestookt de gemeente steeds vaker via lnternet.     Foto: Erik van 't Hullenaar
Tot ergernis van ambtenaren en bestuurders, die soms hun irritatie ternauwernood binnen kunnen houden. 'Gelet op de grote, zo niet buitensporige frequentie waarmee u de gemeente per brief of per fax pleegt te benaderen zult u er begrip voor moeten hebben dat de aan uw correspondentie bestede tijd en moeite soms beperkt blijft.' De alinea komt uit een brief van burgemeester D'Hondt, die reageert op Essers klacht over het 'niet adequaat' beantwoorden van een fax.
Begin deze maand kon de brievenschrijver een klein jubileum vieren. Tien jaar nadat hij bezwaar maakte tegen de vaststelling van de huurprijs van zijn flat, zou de rechter een eindoordeel vellen in de kwestie. Maar de zitting werd op het laatste moment afgelast. De staatssecretaris was na 'nadere bestudering' van het dossier tot de conclusie gekomen dat Essers bezwaar toch gegrond was.
Na tien jaar, gniffelt Essers. "Eigenlijk was het nog een tegenvaller dat ik gelijk kreeg. Ik merk dat ik veel enthousiaster ben als ik tegengewerkt word."
Essers wil gelijk krijgen als hij het heeft, zegt hij. Maar daarmee is de jarenlange brievenstroom niet verklaard. "Misschien ben ik een idealist", zoekt de brievenschrijver dan maar verder. "En ik vind het leuk. Als ik een brief naar de gemeente schrijf, gaat dat niet met tegenzin. Er zit ook wel nieuwsgierigheid bij. Je ontdekt steeds meer. Het is een kwestie van graven, waarom gaan dingen zoals ze gaan?"

Querulant
Hij heeft zich ooit kandidaat gesteld voor de gemeenteraad. Als raadslid zou hij echt iets te zeggen hebben over het handelen van de gemeente. Maar Essers belandde op een kansloze twintigste plaats op de lijst van D66. Te onbekend om een kans te maken, denkt hij. "Nu zou ik misschien laag eindigen door mijn brieven. Sommige mensen weten mijn werk te waarderen, maar anderen vinden mij een querulant."
Maar een querulant is hij beslist niet, zegt Essers stellig. Hoe onbeduidend zijn kritiekpunten soms ook lijken. "Je kunt je afvragen waarom ik protesteer dat ik informatie pas na vier weken krijg, terwijl het volgens de Wet Openbaarheid van Bestuur binnen twee weken moet. Maar de laatste vier keer dat ik informatie vroeg is die termijn geen enkele keer gehaald. Dan zit er dus structureel iets mis."
Toen bekend werd dat staatssecretaris Nuis de gemeente een brief had gestuurd over de Valkhofburcht, vroeg Essers zowel het ministerie als de gemeente een kopie. De ambtenaren van Nuis stuurden het gevraagde binnen een week. "De gemeente Nijmegen heb ik na drie weken maar laten weten dat het niet meer hoefde."

Parkeerplaatsen
De wereld zal hij niet veranderen met zijn brieven. Na tien jaar procederen tegen de huurprijs van zijn flat, moet er een nieuwe beslissing worden genomen. Maar hoe die uitvalt is onzeker. Zeven jaar protesteren tegen het aantal parkeerplaatsen in de Niek Engelschmanlaan, leidde ertoe dat de bouwvergunning alsnog werd geweigerd. Maar de huizen staan er al lang en worden voorlopig gedoogd.
Toch haalde Essers in ruim tien jaar brieven schrijven ook successen. Zijn grootste triomf vindt hij dat de gemeente sinds enkele maanden op het Internet regels, besluiten en notulen publiceert. Triomfantelijk vertelt Essers hoe hij in een commissievergadering de burgemeester kon informeren over de ins en outs van het ambtelijk voorstel voor Internet-gebruik, terwijl deze zelf nog van niets wist. "Ik heb op alle punten mijn zin gekregen."
Jammer dat zijn bijdrage er in de notulen niet zo goed uitkomt, zegt Essers.
Maar daarover heeft hij inmiddels een klacht ingediend.

 

Edited by RE