Notulen van de vergadering van de commissie voor de straatnaamgeving, gehouden op woensdag 13 juli 1994 in kamer 27 van het Stadhuis. (p. 4)
"13. Het evenementenplein aan de Waalkade te vernoemen naar mw. drs. I. Dales.
De voorzitter deelt mede, dat in het college het idee is geopperd om de naam van mw. drs. I. Dales te betrekken in de straatnaamgeving. De gedachte ging toen uit naar het evenementenplein op de Waalkade.
De commissie vindt dit echter geen geschikte lokatie. Het plein is reeds in de wandelgangen bekend als evenementenplein, waardoor de naam I. Dalesplein snel in vergetelheid zou raken. Gelet op de wijze waarop mw. Dales zich tijdens haar burgemeesterschap gepresenteerd heeft, zou het nog te creëren winkelgebied Mariënburg een betere lokatie zijn."
 
Rob Essers

Niek Engelschmanlaan 129
6532 CR  Nijmegen
telefoon (080) 558171
 

De wethouder van Cultuur, Communicatie &
Bestuurlijke Vernieuwing
mw. drs. M.B.J. Alofs

Fax: 080-292981

Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk Datum
      27 april 1995
Onderwerp
straatnaamgeving



Beste Marja,

Met het oog op de komende vergadering van de Commissie straatnaamgeving op 11 mei a.s. wil ik het volgende onder de aandacht brengen.

Het is al weer enige tijd geleden, maar op 10 januari 1994 heb ik jou als voorzitter de volgende suggestie gedaan: [..] Als eerbetoon aan Ien Dales is het naar haar vernoemen van een straat zeker op zijn plaats. Daarbij kan uiteraard niet volstaan worden met een doodlopend straatje in een nog te bouwen wijk.
Dit ging uiteraard gepaard met het concrete voorstel om de raad voor te stellen de Oude Mollenhutseweg om te dopen in Ien Daleslaan. Deze lokatie nabij de Emancipatiebuurt, de Busserweg/Steinweglaan (Steinweg was ook burgemeester), en evenwijdig aan de Slotemaker de Bruïneweg (Slotemaker de Bruïne was ook minister) was en is in mijn ogen uitermate geschikt.

Helaas heb ik sindsdien niets meer vernomen omtrent het standpunt van de commissie over mijn suggestie. En ook verder zijn er bij mijn weten geen plannen om elders in Nijmegen een straat te vernoemen naar Ien Dales.
Ik zou me kunnen voorstellen, dat de commissie moeite heeft met wijziging van een bestaande straatnaam. Door beperkte bebouwing is in dit specifieke geval de overlast echter minimaal. Bovendien wordt met een dergelijke wijziging de historische vergissing goedgemaakt om de Mollenhutscheweg op te splitsen in twee niet op elkaar aansluitende delen. Met de verdwijning van de naam Oude Mollenhutseweg komt automatisch een einde aan de verwarring tussen de Oude en Nieuwe Mollenhutseweg.

Overigens ben ik als 'ervaringsdeskundige' in principe tegen het wijzigen van bestaande namen. Het idee van Ben van Hees om hele wijken in Dukenburg/Lindenholt van nieuwe namen te voorzien kan ik iedereen alleen maar afraden. Mijn papieren verhuizing van de Oude Mollenhutseweg 7-E naar Niek Engelschmanlaan 129 had achteraf gezien veel meer voeten in aarde dan ik verwacht had... Met name de (ambtelijke) rompslomp en allerlei kleine bijkomende ongemakken worden snel onderschat. Zelfs de simpele vraag Bent u verhuisd?, is niet meer met een eenvoudig ja of nee te beantwoorden.

Direct na de wijziging kwamen allerlei mensen in moeilijkheden omdat de huursubsidie stopgezet werd. Het kostte de grootste moeite om ambtenaren bij het ministerie van VROM ervan te overtuigen dat mensen ook zonder dat zij verhuisd zijn op een ander adres kunnen wonen.
Ook heeft het hier een paar jaar (!) geduurd voordat verhuurder de bewegwijzering binnen het gebouw aangepast heeft. Als ik mij niet vergis, zijn alle elektriciteitsmeters die zich in een centrale ruimte bevinden, nog steeds niet van het juiste nummer voorzien. En dan heb ik het nog niet eens over de gevolgen voor de vaststelling van de huurprijs; door de wijziging van de huisnummering konden fouten natuurlijk niet uitblijven.

Met vriendelijke groet en hoogachting,

Rob Essers

 
Publieksdienst
Afdeling Burgerzaken
Gemeente Nijmegen
 
De heer R. Essers
Niek Engelschmanlaan 129
6532 CR  Nijmegen
 
Korte Nieuwstraat 6
6511 PP  Nijmegen
Telefoon  (080) 29 90 00
Telefax    (080) 29 24 24

Postadres
Postbus 9105
6500 HG  Nijmegen

Datum Datum uw brief Ons kenmerk Doorkiesnummer
16 juni 1995 27 april 1995 PD20/HP 292437
Onderwerp Aantal bijlagen
straatnaamgeving --
 


Geachte heer Essers,

Onlangs is uw brief, waarin u voorstelt de straatnaam "Oude Mollenhutse-
weg" te wijzigen in "Ien Daleslaan", onderwerp van bespreking geweest in
de vergadering van de commissie voor de straatnaamgeving.

U bent wellicht op de hoogte van het feit dat de betreffende straatnaam
verwijst naar een in de grond gegraven hut waarin een zonderling woonde
met twee geiten. "In de wandeling" stond deze hut bekend als de "Mollen-
hut", waarnaar de aangrenzende weg is vernoemd.

De straatnaam Mollenhutseweg is formeel bij raadsbesluit van 27 januari
1906 vastgesteld. In verband met een wijziging van het stratenpatroon is
deze straat bij raadsbesluit van 14 december 1955 gesplitst in oude en
Nieuwe Mollenhutseweg.

De commissie is de mening toegedaan dat historisch ontstane straatnamen
in principe gehandhaafd dienen te blijven. Gelet op het motiverings- en
zorgvuldigheidsbeginsel behoort bovendien aan een straatnaamwijziging
een gegronde reden ten grondslag te liggen.

De ontstaansgeschiedenis van de straatnaam vindt de commissie karakte-
ristiek genoeg om voor handhaving ervan te pleiten. De verwarring die er
volgens u zou bestaan tussen de oude en Nieuwe Mollenhutseweg is naar de
mening van de commissie niet van dien aard dat het een straatnaamwijzi-
ging rechtvaardigt. Uw voorstel om de straatnaam Oude Mollenhutseweg te
wijzigen zal de commissie derhalve niet bevorderen.

Ten aanzien van uw voorstel om de naam van Ien Dales te betrekken in de
straatnaamgeving, deel ik u mede dat de commissie in een eerdere verga-
 
 
Gemeente Nijmegen
Publieksdienst
Afdeling Burgerzaken
Vervolgvel
1


dering reeds een standpunt heeft ingenomen om deze naam te reserveren
voor een passende lokatie.

Ik hoop u met het bovenstaande voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,

De voorzitter van de commissie
voor de straatnaamgeving,
mw. drs. M.B.J. Alofs,
namens haar,
de secretaris,



w.g. P.M.H. Severijn
 
 
Rob Essers

Niek Engelschmanlaan 129
6532 CR  Nijmegen
telefoon (080) 558171
 

Aan de leden van de commissie
voor de straatnaamgeving

Fax: 080-292424

Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk Datum
16 juni 1995 PD20/HP   18 juni 1995
Onderwerp
straatnaamgeving



Geachte leden,

Gisteren ontving ik een schriftelijke reactie op mijn faxbericht d.d. 27 april 1995 waarin ik een voorstel uit januari 1994 om de naam Oude Mollenhutseweg te wijzigen in Ien Daleslaan nogmaals onder de aandacht van uw voorzitter gebracht heb. Van de uitkomst van uw vergadering van 11 mei jl. was ik al op de hoogte, maar de motivering heeft mij toch enigszins verbaasd. Volgens mij zijn enkele aan uw afwijzende opstelling ten grondslag liggende veronderstellingen niet helemaal juist.

Ien Daleslaan
Mijn voorstel om een bestaande straatnaam te wijzigen was vooral ingegeven door de unieke lokatie en de mogelijkheden die deze lokatie biedt om op korte termijn een straat te vernoemen naar onze voormalige burgemeester en minister van binnenlandse zaken, mw. Ien Dales. U maakt er zich mijns inziens wat te gemakkelijk vanaf met de mededeling, dat de commissie in een eerdere vergadering reeds een standpunt heeft ingenomen om deze naam te reserveren voor een passende lokatie. Denkt u voor het jaar 2000 nog een andere lokatie gevonden te hebben?
De Oude Mollenhutseweg is bij uitstek geschikt vanwege het gegeven, dat deze enerzijds grenst aan de Emancipatiebuurt en anderzijds in de onmiddellijke nabijheid ligt een tweetal straten die vernoemd zijn naar resp. wethouder Busser en burgemeester Steinweg. Bovendien zou de toekomstige Ien Daleslaan evenwijdig liggen aan een straat die aan minister Slotemaker de Bruïne herinnert. Belangrijk is ook dat het hier om een straat van enige betekenis gaat (die vrijwel dagelijks in rouwadvertenties genoemd wordt). Gezien de problemen die straatnaamwijzigingen voor aanwonenden met zich meebrengen, is het alleen maar gunstig dat de bebouwing aan de Oude Mollenhutseweg minimaal is. Het aantal mensen dat hinder van een wijziging ondervindt, is gering. Uw verwijzing naar het motiverings- en zorgvuldigheidsbeginsel komt mij in dit verband dan ook wat overdreven voor.

lokatie
Dat de Mollenhutseweg in 1906 genoemd is naar een in de grond gegraven hut waarin een zonderling woonde, was mij bekend. Dat deze twee geiten had, was nieuw voor mij. Maar veel belangrijker lijkt mij de vraag waar deze hut zich bevond.
Gerrit-Jan Hendriks meldt in zijn boek Nijmeegse straten en hun oorsprong (Nijmegen, 1987) dat de hut aan het einde van de Nieuwe Mollenhutseweg gelegen was. Vroeger is de weg volgens Hendriks ook bekend geweest onder de naam Jacobs Allee. Dit zou er dus op kunnen wijzen, dat de weg - net als de St. Jacobslaan - in de richting van de herberg St. Jacob liep, die bij de grens van het dorp Malden lag. De Nieuwe Mollenhutseweg en de St. Jacobslaan lopen ook nu nog evenwijdig aan elkaar.

oudste deel?
Ook de laanbeplanting (of wat daar nog van over is) wijst er mijns inziens op, dat de Nieuwe Mollenhutseweg het oudste gedeelte is. Het gedeelte van de Oude Mollenhutseweg tussen Vossenlaan en Hatertseweg hoort daar wellicht bij. Dat het deel tussen Vossenlaan en Weg door Jonkerbos - hoewel meer dan een eeuw oud - toch van recenter datum is, blijkt uit de opmerkelijk afgesneden percelen. Dat is niet alleen zichtbaar op een kaartje uit omstreeks 1905 in bovengenoemd boek van Hendriks, maar ook aan het perceel aan de Oude Mollenhutseweg waarop ook nu nog altijd een boerderijtje staat. En pas onlangs is een hekwerk verwijderd waaruit bleek, dat de Busserweg ook aan de andere van de Oude Mollenhutseweg een stukje doorliep. Op de plankaart Winkelsteeg III-78 (rouwcentrum) is de opmerkelijke erfafschijding nog zichtbaar. Vermoedelijk kwam het verlengde van de Busserweg uit op de Vossenlaan ongeveer op de plaats waar nu het kruispunt Niek Engelschmanlaan - Benno Stokvislaan ligt.

historische vergissing
Het raadsbesluit van 14 december 1955 - waarbij de Mollenhutseweg niet in twee, maar in drie delen werd opgesplitst - heb ik in mijn faxbericht van 27 april jl. een historische vergissing genoemd. Het feit dat de Oude Mollenhutseweg en de Nieuwe Mollenhutseweg niet meer op elkaar aansluiten maar gescheiden worden door een stukje Krekelstraat, maakt de situatie nodeloos verwarrend. Helaas tilt uw commissie daar niet zo zwaar aan.
Indien mijn veronderstelling juist is dat het oudste gedeelte sinds 1955 de naam Nieuwe Mollenhutseweg draagt en het jongste deel - dat het verst van de oorspronkelijke "mollenhut" verwijderd was - de naam Oude Mollenhutseweg gekregen heeft, doet dat de ontstaansgeschiedenis geen recht. Dit zou zelfs reden kunnen zijn om de vergissing alsnog te herstellen. Uiteraard deel ik de mening van de commissie, dat historisch ontstane straatnamen in principe gehandhaafd dienen te blijven. Historische vergissingen vallen hier niet onder. Overigens meen ik mij te herinneren, dat een deel van de Oude Mollenhutseweg verdwenen is in verband met de aanleg van het Jonkerbosplein. Ik neem aan het raadsbesluit van 29 november 1973 hierover uitsluitsel geeft.

Met vriendelijke groet en hoogachting,

Rob Essers

 
Notulen van de vergadering van de commissie straatnaamgeving, gehouden op woensdag 6 december 1995 in kamer 138 van het Stadhuis. (vervolgvel 4)
"8. Ingekomen brief van de heer Essers.
Mw. Alofs is de mening toegedaan dat de brief van de heer Essers geen steekhuoudende argumenten bevat om de 'Oude Mollenhutseweg' te wijzigen in Burgemeester Daleslaan. Bovendien is in een eerdere veragdering reeds besloten de naam van mw. Dales te resereveren voor het 'centrum 2000'. Namens de commissie zal de heer Essers over het standpunt worden geïnformeerd."
 
Publieksdienst
Afdeling Burgerzaken
Bureau Gegevensbeheer
Gemeente Nijmegen
 
De heer R. Essers
Niek Engelschmanlaan 129
6532 CR  Nijmegen
 
Korte Nieuwstraat 6
6511 PP  Nijmegen
Telefoon  (024) 329 90 00
Telefax    (024) 329 24 24

Postadres
Postbus 9105
6500 HG  Nijmegen

Datum Datum uw brief Ons kenmerk Doorkiesnummer
18 december 1995 18 juni 1995 PD24/HP 3292437
Onderwerp Aantal bijlagen
straatnaamgeving --
 


Geachte heer Essers,

Onlangs is uw brief, met wederom het verzoek de straatnaam "Oude Mol-
lenhutseweg" te wijzigen in "Burgemeester Daleslaan", aan de orde
geweest in de commissie voor de straatnaamgeving.

De commissie wil niet op een eerder ingenomen standpunt terugkomen en
heeft derhalve uw argumenten niet gewogen.

Bovendien heeft de commiseie reeds in haar vergadering van 13 juli 1994
besloten om de naam van drs. I. Dales te reserveren voor het "centrum
2000".

In verband met het bovenstaande zal de commissie uw verzoek tot straat-
naamwijziging van de Oude Mollenhutseweg niet bevorderen.

Ik hoop u met het bovenstaande voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,

De voorzitter van de commissie
voor de straatnaamgeving,
mw. drs. M.B.J. Alofs,
namens haar,
de secretaris,



w.g. P.M.H. Severijn
 
 

MIJN MENING

Ien Dales

Aan het begin van de maand hebt u altijd een overzicht van belangwekkende gebeurtenissen uit het verleden die in die maand plaatsvonden. Deze keer stond erin dat tien jaar geleden, op 24 april 1987, het kabinet besloot Ien Dales tot burgemeester van onze stad te benoemen.
'Voor het eerst een vrouw én een niet-katholiek'. Ja, en iemand die op heel eigen wijze de stad heeft bestuurd. Kortom, iemand die de moeite waard is. Naar wie je op z'n minst een mooie straat noemt. Maar niet in Nijmegen. Nog geen steegje, geen pleintje, niks. Waarin een stad erg klein kan zijn!
Gemeentelijke straatnamencommissie, wordt eens wakker! Wat dacht uw van een mooie laan, bijvoorbeeld in de emancipatiewijk?

I. Heesbeen,
Nijmegen

Bron: De Gelderlander / maandag 28 april 1997

 

 
Op zoek naar een straat voor Ien Dales

Door onze verslaggever
NIJMEGEN - De hartekreet van zomaar een lezer uit de krant van maandag: Waarom is in Nijmegen geen straat, geen pleintje, nog geen steegje vernoemd naar Ien Dales. De vrouw die in april 1987 tot burgemeester van Nijmegen werd benoemd. En in januari 1994 overleed als minister van Binnenlandse Zaken.

Nee, een Ien Dalesstraat heeft Nijmegen niet, bevestigt Pieter Severijn. De voorzitter van de commissie Straatnaamgeving hoeft niet lang na te denken over de vraag waarom niet: er zijn eenvoudigweg geen straten voorhanden.
Als in Nijmegen al nieuwe wegen worden aangelegd, dan is dat in buurten, zegt Severijn. En dan geldt dat de nieuwe straatnaam moet passen in het bestaande systeem. Dus komen in de plantenbuurt alleen plantennamen en in de ministersbuurt alleen namen van ministers.

Afgezien daarvan is het niet gemakkelijk om in Nijmegen een straat te vinden waarvan het formaat recht doet aan de importantie van Dales, formuleert Severijn. Zeker niet omdat straatnamen gevoelig liggen. De voorzitter herinnert zich de felle discussie toen een beoogd straatje voor de Nijmeegse historicus Brinkhof te min werd bevonden.
Voor Dales is afgelopen jaren voortdurend gezocht naar een goede gelegenheid. Want ja, de oud-burgemeester staat hoog op het lijstje van de commissie.

Adressering
De suggestie die Nijmegenaar Rob Essers in 1994 deed, om de Oude Mollenhutseweg om te dopen in Ien Daleslaan, werd verworpen. Dat zou problemen geven met de adressering van aanliggende woningen. Eigenlijk heeft zich afgelopen jaren maar één goede gelegenheid voorgedaan, peinst voorzitter Severijn. Dat was toen gezocht werd naar een naam voor het evenementenplein op de Waalkade. Allure heeft die plaats genoeg, maar het Ien Dalesplein werd na enig overleg toch verworpen. Omdat op het evenementenplein niet het soort activiteiten zou plaatsvinden waar Dales van hield, aldus Severijn.

Natuurlijk, als Nijmegen aan de overkant van de Waal gaat bouwen, liggen daar kansen te over. Al ligt voor die wijken natuurlijk ook al een verzoek van GroenLinks om voorvechters uit de milieubeweging een plaats te geven. En heeft de straatnamencommissie al het voornemen om met de historische vereniging van Lent in contact te treden. Voor Dales zou in de Waalsprong allicht nog een fraaie avenue gevonden worden.
Maar Severijn verwacht niet dat de Dalesstraat de Waal over gaat. Hij gaat er van uit dat de oud-burgemeester haar eerbetoon krijgt in de vernieuwde binnenstad. Volgens de Centrum 2000-plannen komt er in de toekomst een nieuwe winkelstraat van de Mariënburg naar de Burchtstraat. En die is geknipt voor Dales, denkt Severijn.

De eerste stad die Dales een straat 'geeft' wordt Nijmegen toch al niet meer, weet Nijmegenaar Essers. Die eer komt Zutphen toe. Daar onthulde Dales' zus op 6 juli 1995 het straatnaambord van de Ien Dalessingel in nieuwbouwwijk Leesten/De Enk.


Bron: De Gelderlander / donderdag 1 mei 1997

 
 
Notulen van de vergadering van de commissie voor de straatnaamgeving, gehouden op woensdag 1 juli 1998 in kamer 138 van het Stadhuis. (p. 3)
 
"9. Rondvraag.
De heer Lamers stelt voor om de naam van mw. Dales te betrekken in de straatnaamgeving bijv. in Bottendaal. Het secretariaat deelt hierop mede dat de naam reeds in princupe gereserveerd is voor een locatie in het centrum."
 
Kans op Dales-plein

NIJMEGEN - Nijmegen krijgt mogelijk toch een Ien Dalesplein. Dales was van 1987 tot 1989 burgemeester van Nijmegen en vertrok toen naar Den Haag om minister te worden. Dales overleed in januari 1994.

De mogelijkheid voor de naamgeving doet zich voor omdat in de binnenstad, voor het Arsenaal, een nieuw plein komt. Dat ontstaat bij de herinrichting van het Mariënburgplein en de aanleg van een, nieuwe winkelstraat die van het Arsenaal naar de Burchtstraat gaat lopen.

Volgens secretaris P. Severijn van de gemeentelijke straatnamencommissie ligt een vernoeming naar Dales voor de hand. In het verleden werd door onder andere stadscriticaster Rob Essers gepleit voor een Ien Dales-plein. Dat het zover nog niet is gekomen, komt volgens Severijn doordat er geen geschikte straat of plein was. Het evenementenplein aan de Waalkade viel al eens af omdat de oud-burgemeester absoluut niet hield van de evenementen die daar worden gehouden. Uiteindelijk is het de gemeenteraad die een naam vaststelt.


Bron: De Gelderlander / vrijdag 7 augustus 1998

 
 
Straatnamen: Mariken wint, Ien Dales niet

Door onze verslaggever
NIJMEGEN - Nijmegen krijgt (nog) geen Ien Dalesplein, tenminste als het aan de Nijmegenaren ligt die het nieuwe plein in hartje stad mochten benoemen. Een rondvraag langs zeshonderd Nijmegenaren heeft opgeleverd dat het nieuwe plein dat ontstaat rond de monumentale Mariënburgkapel gewoon 'Mariënburg' moet blijven heten. En als de vox populi het voor het zeggen heeft, gaat de gebogen winkelstraat-in-aanbouw tussen Burchtstraat en Arsenaal op de Mariënburg (waar nu nog het stadsarchief huist) 'Marikenstraat' heten.
Dat zijn de uitkomsten van het onderzoek dat de gemeentelijke straatnaamcommissie heeft uitgezet. Aan dit mini-raadplegend referendum hebben nog geen 300 Nijmegenaren meegedaan. Want de helft van de 600 verstuurde vragenformulieren kwam niet terug...

De deelnemers konden kiezen uit zeven naamsvarianten voor het nieuwe plein en de nieuwe straat in het stadscentrum. Voor het handhaven van de naam Mariënburg voor het plein is een ruime meerderheid van de respondenten. Ruim een op de drie noemt Ien Dalesplein. In de Nijmeegse politiek wordt de naam van Dales, kort burgemeester (van 1987 tot 1989) maar snel populair, veelvuldig genoemd. Met name PvdA'ers zouden de overleden partijgenoot geëerd willen zien met een 'prominent' plein in het stadscentrum.

Er is geen meerderheid voorstander van het knippen van het plein in twee delen, zodat het hooggelegen deel rond de oude kapel Mariënburg kan heten en het lager gelegen deel bij de SNS-bank Ien Dalesplein.
De meningen over de nieuwe winkelstraat liggen wat meer verdeeld. Het vaakst wordt de naam Marikenstraat genoemd of andere varianten met een verwijzing naar de literaire figuur Mariken van Nieumeghen. Ook wel worden Raadhuisstraat, Lange Nieuwstraat en Nieuwe Stadsgracht genoemd.

De adviescommissie straatnaamgeving heeft eerder toegezegd sterk rekening te houden met de voorkeur van de ondervraagde Nijmegenaren. De commissie brengt advies uit aan burgemeester en wethouders.
Commissielid J. Lamers is content met de voorkeur voor 'Mariënburg'. Wel ziet hij graag elders in de stad een plein naar Dales vernoemd. De keuze voor Marikenstraat noemt Lamers 'gevaarlijk'. "Daarmee doe je de geschiedenis geen recht. Mariken van Nieumeghen werd immers door Moenen op de Grote Markt verleid. Dan is het raar om een straat een paar honderd meter verderop Marikenstraat te noemen."


Bron: De Gelderlander / zaterdag 11 september 1999

 
 

Edited by RE overzicht vervolg