bestemmingsplan Volkspark De Goffert

VOORSCHRIFTEN

 
1. ALGEMENE BEPALINGEN
 
[...]
 
Artikel 4 Beschrijving in hoofdlijnen
 
In dit artikel wordt in hoofdlijnen aangegeven op welke wijze met het bestemmingsplan de in de voorschriften omschreven doeleinden worden nagestreefd. Dit artikel is derhalve van toepassing naast de artikelen 5 t/m 10.
 
I Doelstellingen
Het beleid in dit plangebied is gericht op:
1 Het behoud en de versterking van de ruimtelijke karakteristiek, zoals weergegeven onder II lid 1 en op de kaart "Ruimtelijke karakteristiek", waarbij dit voorschrift grondslag is voor vrijstellingen en wijzigingen van het plan.
2 Het behoud van de functionele verwevenheid van recreatie, natuur, cultuur en wonen.
 
 
II Ruimtelijk
1 Alle maatregelen en ontwikkelingen zullen moeten bijdragen aan het behoud en/of versterken van de gewenste ruimtelijke karakteristiek, zoals is beschreven in lid 2.
2 In dit artikellid is voor een aantal elementen aangegeven, die voor het plangebied van belang zijn voor de samenhang en de aansluiting bij de omliggende gebieden.
2.1 De bestaande ruimtelijke karakteristiek van het park bestaat uit een afwisseling van open en (met beplanting) verdichte gebieden en twee zichtlijnen. De bestaande hoofdindeling, zoals weergegeven in afbeelding 'Ruimtelijke karakteristiek', dient te worden gehandhaafd, met uitzondering van:
- het open gebied met volkstuinen langs de Heideparkseweg, dat omgevormd mag worden tot een overwegend bebost gebied;
- het open gebied dat als dierenweide in gebruik is tussen de Oude Mollenhutseweg en de Busserweg, dat omgevormd mag worden tot een overwegend bebost gebied;
- het open gebied van de voormalige speelplaats tussen de parkeerplaats bij het stadion en de zuidelijke sport- en oefenveld, dat omgevormd mag worden tot een overwegend bebost gebied;
- de rozensiertuin, ter plaatse waarvan het opnieuw ruimtelijk markeren van het ontbrekende ankerpunt door een fontein is toegestaan;
2.2 Het behoud de bestaande hoogteverschillen binnen het park, waarbij een laag gelegen Goffertweide omgeven wordt door hogere gelegen delen aan de zijde van de Muntweg, openluchttheater en het stadion.
2.3 Het behoud van het huidige spreidingspatroon van functies binnen het park, waarbij functies in het beboste gedeelte liggen rondom de Goffertweide en ten noordwesten van de Slotemaker de Bruïneweg en niet op de Goffertweide zelf.
2.4 Een nieuwe toegang wordt nagestreefd nabij de kruising van de Oude Mollenhutseweg en de Weg door Jonkersbos.
2.5 Een permanente doorgaande verbinding voor autoverkeer is ongewenst tussen de Slotemaker de Bruïneweg en de Oude Mollenhutseweg via de Steinweglaan en de Busserweg.
 
III Functioneel
1 Het beleid is erop gericht om de overwegend (dag)recreatieve functie van het gebied te handhaven en/of te versterken en de mate van functiemenging met niet-recreatieve functies zoveel mogelijk te beperken.
2 Het realiseren van een zelfstandig horecabedrijf categorie 1 ter plaatse van de kinderboerderij is toegestaan in het kader van de versterking van (dag)recreatieve functie van het park.
4 Het realiseren van een kassavoorziening op het voorplein van het Goffertstadion ten behoeve van de verkoop van toegangsbewijzen voor activiteiten in het stadion.
 
 
2. BESTEMMINGEN
 
Artikel 5 Park
 
1 De gronden die op de kaart zijn aangewezen voor 'park' zijn bestemd voor openbaar groen en speelvoorzieningen, alsmede voor het behoud en/of herstel van de landschappelijke waarden, en voorts ter plaatse van de nadere aanduiding daartoe op de plankaart voor:
- een openluchttheater met de daarbij behorende voorzieningen;
- een speel- en spelplein met de daarbij behorende voorzieningen;
- een horecabedrijf categorie 1 met de daarbij behorende voorzieningen;
- een horecabedrijf categorie 2 met de daarbij behorende voorzieningen.
 
2 Op deze gronden zijn toegelaten:
a gazons;
b beplantingen;
c waterpartijen;
d voet- en fietspaden;
e gebouwen;
f bouwwerken, geen gebouwen zijnde;
g een kinderboerderij;
h heem- of soortentuinen;
i een horecabedrijf categorie 1;
j een horecabedrijf categorie 2;
k een openluchttheater;
l een speel- en spelplein ('multiplein').
 
3 Op of in de in lid 1 bedoelde gronden mogen uitsluitend in de bestemming passende bouwwerken worden gebouwd onder de volgende voorwaarden:
a bebouwing mag uitsluitend worden opgericht binnen de op de kaart aangegeven bebouwingsgrenzen, met dien verstande dat een bebouwingsgrens tot maximaal 1,50 meter mag worden overschreden met ingangspartijen, erkers, serres, aanen uitbouwen tot een maximale nokhoogte van 3,00 meter, alsmede met luifels, balkons en andere ondergeschikte bouwdelen;
b de goot- en nokhoogte mogen niet meer bedragen dan op de kaart is aangegeven;
c het bouwperceel mag binnen het bouwvlak tot maximaal het op de kaart aangegeven maximaal bebouwingspercentage worden bebouwd; indien geen maximaal percentage bebouwde oppervlakte is aangegeven mag het bouwperceel mag binnen de bebouwingsgrenzen geheel worden bebouwd;
d in afwijking van het bepaalde onder a mogen ten behoeve van:
- het onderhoud van het park maximaal 3 gebouwen worden gebouwd met een gezamenlijke oppervlakte van maximaal 75 m2, een maximale goothoogte van 3,00 meter en een maximale nokhoogte van 4,50 meter;
- de binnen de bestemming park aanwezige functies maximaal 5 gebouwen worden gebouwd met een gezamenlijke oppervlakte van maximaal 125 m2 en een maximale nokhoogte van 3,00 meter, waarbij maximaal twee gebouwen per functie zijn toegestaan.
e in afwijking van het bepaalde onder b mogen binnen de bebouwingsgrenzen van het openluchttheater en het multiplein bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden opgericht tot een maximale nokhoogte van 15 meter.
 
4 De bedrijfsvloeroppervlakte van een horecabedrijf categorie 1 mag niet meer bedragen dan 200 m2, met dien verstande dat de bedrijfsvloeroppervlakte van het horecabedrijf categorie 1 bij de kinderboerderij (Steinweglaan 1a) niet meer mag bedragen dan 20 m2.
 
5 Het is verboden zonder of in afwijking van een schriftelijke vergunning van Burgemeester en wethouders (aanlegvergunning) de volgende werken, geen bouwwerken zijnde, of werkzaamheden uit te voeren:
a het aanleggen en verharden van wegen, paden en parkeergelegenheden en het aanleggen van andere oppervlakteverhardingen;
b het afgraven, ophogen en egaliseren van gronden;
c het aanleggen van waterlopen, sloten en andere wateren;
d het vellen en rooien van houtgewas;
e het aanleggen van ondergrondse en bovengrondse leidingen en de daarmede verband houdende constructies, installaties en apparatuur.
 
6 Een aanlegvergunning als bedoeld in lid 5 mag alleen en moet worden geweigerd, indien door de uitvoering van de werken of werkzaamheden, danwel door de daarvan hetzij direct, hetzij indirect te verwachten gevolgen blijvend onevenredig afbreuk wordt gedaan aan de aanwezige landschappelijke waarden en hieraan door het stellen van voorwaarden niet of onvoldoende tegemoet kan worden gekomen.
 
7 Een aanlegvergunning is niet vereist voor:
a werken of werkzaamheden, behorende bij het normale onderhoud, gebruik en beheer;
b werken of werkzaamheden, welke op het tijdstip van het van kracht worden van het plan in uitvoering waren of konden worden uitgevoerd krachtens een voor dat tijdstip verleende vergunning;
c werken of werkzaamheden, die gelet op de in de doeleindenomschrijving opgenomen doeleinden, voor deze gronden van ondergeschikte betekenis moeten worden beschouwd.
 
8 Op deze bestemming is tevens het bepaalde in artikel 4 (Beschrijving in hoofdlijnen) van deze voorschriften van toepassing.
 
[...]
 
Artikel 9 Recreatieve doeleinden
 
1 De gronden die op de kaart zijn aangewezen voor 'recreatieve doeleinden' zijn bestemd voor sport- en recreatievoorzieningen,
- binnen het bestemmingsvlak met de nadere aanduiding Z, voor een zwembad met de daarbij behorende voorzieningen;
- binnen het bestemmingsvlak met de nadere aanduiding T, voor tennisbanen met de daarbij behorende voorzieningen;
- binnen het bestemmingsvlak met de nadere aanduiding V, voor sport- en oefenvelden met de daarbij behorende voorzieningen;
- binnen het bestemmingsvlak met de nadere aanduiding S, voor een stadion, met de daarbij behorende voorzieningen.
  In het in het parkgebied gelegen stadion zijn in elk geval de volgende voorzieningen toegestaan: voorzieningen die een relatie hebben met de sportactiviteiten in het stadion, zoals ruimten voor fitness, sauna en fysiotherapie, en voorts voor kantoren, detailhandel, horeca, beurzen, veilingen en congressen, mits deze ondergeschikt zijn aan de sportactiviteiten ter plaatse.
 
2 Op deze gronden zijn toegelaten:
a gebouwen;
b sportvelden;
c parkeervoorzieningen;
d verhardingen;
e groenvoorzieningen;
f bouwwerken, geen gebouwen zijnde.
 
3 Op of in de in lid 1 bedoelde gronden mogen uitsluitend in de bestemming passende bouwwerken worden gebouwd onder de volgende voorwaarden:
a hoofdgebouwen mogen uitsluitend worden opgericht binnen de op de kaart aangegeven bebouwingsgrenzen, met dien verstande dat de bebouwingsgrens tot maximaal 1,50 meter mag worden overschreden met toegangspartijen, aan- en uitbouwen alsmede met luifels, balkons en andere ondergeschikte bouwdelen;
b de goot- en nokhoogte mogen niet meer bedragen dan op de kaart is aangegeven;
c het bouwperceel mag binnen het bouwvlak tot maximaal het op de kaart aangegeven maximaal bebouwingspercentage worden bebouwd; indien geen maximaal percentage bebouwde oppervlakte is aangegeven mag het bouwperceel mag binnen de bebouwingsgrenzen geheel worden bebouwd.
 
4 De maximale bedrijfsvloeroppervlakte van in het stadion toegestane ondergeschikte functies bedragen:
- 900 m2 voor kantoren;
- 50 m2 voor detailhandel.
 
5 Op de gronden buiten de bebouwingsgrenzen mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden opgericht met een maximale nokhoogte van:
- 20,00 meter voor palen en masten;
- 3,00 meter voor het overige.
 
6 Op deze bestemming is tevens het bepaalde in artikel 4 (Beschrijving in hoofdlijnen) van deze voorschriften van toepassing.
 

 
meer informatie...
 

Edited by RE terug vervolg